睇完哩两本书,然后根据自己既情况,我谂左好多。我忽然觉得好迷茫,我好似入左一个迷宫一样,我唔知道自己想点,唔知道点行出黎。我有时候好似好开心,无烦恼一般,有时候睇到一d电视剧或者电影既时候,却会变得好低落,好容易流眼泪。一时好坚强,一时好脆弱;一时好清晰知道谂咩,一时模糊不清;一时清醒,一时沉迷。
我仲记得拒同我分手既果日,我响部公交车度听住拒响电话同我讲:"你唔信我,咁你同我一齐都无意思啦!"几简单既一句说话,就可以讲一切都改变,我响文化公园落左车,行过人民桥,行过江边,望住条珠江,我忽然觉得条珠江好深好深,d风吹落我身度,我觉得好重好重,压到我个心完全透唔到气。直到今日我写哩篇读后感,我谂翻起我都系流眼泪。
睇晒哩两本书,我知道宽恕系一种解脱,有时候当身边既人问起拒,拒就好似我心里面既一个缺口,我经常同自己讲,无打开果道门,等拒做我永远既秘密,仲记得拒离开我果阵,我有几次上班既时候,我过马路果阵,d车经过我身边,我有一瞬间我真系好想等部车撞过黎,我就可以咩都唔使谂,或者撞到我失忆,忘记拒同我之间既一切。
以前我以为自己好坚强,咩都可以解决到,唔需要依靠任何人,但系今次我输左,输左俾拒啦!我无谂过拒离开我,我会咁生不如人,琴晚我又俾我老豆闹啦!我唔想去相信拒系我老豆口中所讲既果种人,但系连我自己手上都无任何筹码去同我老豆抗争,我只可以等时间慢慢淡忘一切,等伤口慢慢埋口,可能拒从来都无觉得我有几爱拒,可能拒从来都无真心钟意过我,可能。好多可能,今年年初一我拜神,我同神仙讲:"麻烦你保佑我用一年时间重新振作,重新生活,忘记过去。"。
最后我要同拒讲:"李英杰,我唔想去相信你系我老豆所讲既果种人,但系我仍然要感激你教我既一切,或者你系上天俾我既磨练,等我渡过左,或者我可以更加成熟,更加识珍惜我身边拥有既一切,更加明白我所得到既嘢唔系理所当然,系需要去经营,去关心。我亦已经尽晒我既一切能力爱过你,虽则唔可以讲做得好好,只求无愧于心。"。